telefoonnummer psycholoog gouda 06 - 3131 1931
e-mailadres psycholoog gouda aai@psycholooggouda.com
Psycholoog aan de Cornelis Ketelstraat 87 te Gouda Cornelis Ketelstraat 87, Gouda
psycholoog Gouda

Relatietherapie bij Psycholoog Gouda

Een grote kans op succes

De meest voorkomende hulpvraag bij Psycholoog Gouda ligt op het gebied van relatieproblemen. Alvast het goede nieuws: heel veel stellen zijn na relatietherapie weer gelukkig! Het slagingspercentage ligt wellicht het hoogst van alle therapieën die hier worden gegeven.


Er kan zoveel mis gaan in een relatie…

Misschien dat je je nu moeilijk kunt voorstellen dat het weer goed komt. Het kan zijn dat jullie relatie flink is uitgehold. Dat het gevoel weg is, de intimiteit weg, de verbinding weg. Misschien hebben jullie heel veel ruzie, of is er juist een totaal ontbreken van gevoel en contact. Misschien is er iets gebeurd, zoals een grote teleurstelling, of is er een derde in beeld gekomen. Dan is er veel boosheid en verdriet.
Misschien wil je meer vrijheid, of juist meer nabijheid. En kunnen jullie nog wel praten samen? En hoe zit het eigenlijk met de seks… ?
Er kan zoveel mis gaan in een relatie. En het is niet makkelijk om het goed te houden. Als je denkt dat het vanzelf gaat, dan begeef je je op glad ijs.
Het kan zijn dat jullie vooral voor de kinderen bij elkaar blijven, of omdat het zo’n gedoe is om uit elkaar te gaan. Maar wil je echt zonder intimiteit met je partner samenleven?
 

In relatietherapie

Volkomen logisch dat je er tegenop ziet om dit soort intieme zaken te gaan bespreken met een vreemde. Het is echt een stap. Toch zeggen stellen vaak achteraf: “Zonder de therapie hadden we het niet gered.” Want zoals al ergens anders op deze site staat: je kunt jezelf niet aan je eigen haren uit het moeras trekken.
 

Partij kiezen?

Hier kunnen we kort en duidelijk over zijn. Bij relatietherapie kan de therapeut nooit partij kiezen. Dan is de therapie voorbij. Het beste is het om het zo te zien: bij relatietherapie is de relatie de cliënt. We gaan doen wat er nodig is om de relatie te verbeteren.
Beide partners vormen de relatie samen. Het is zeer belangrijk dat beiden ook de verantwoordelijkheid ervoor nemen. Evenzeer is het nodig dat beide partners (eventueel na even de kat uit de boom kijken) besluiten in therapie te gaan. Er moet best wat werk gedaan worden, en dat lukt alleen als je je inzet. 
 

Veel voorkomende oorzaken voor verwijdering

Je zult merken dat we al snel bij de patronen in jullie relatie terecht komen. Hoe pakken jullie de zaken aan? Kan dat misschien beter aansluiten op elkaar?
 
En de kans is ook zeer groot dat we het over communicatie gaan hebben. Communiceren leer je niet op school en dat zou eigenlijk wel moeten, want het is reuze lastig. Het maakt ontzettend veel uit of je conflicten op een volwassen manier kunt bespreken, of dat je steeds weer gefrustreerd vaststelt dat de ander jou niet begrijpt. 
 
Beide partners komen uit een gezin waarin de zaken er op een bepaalde manier aan toegingen. Dit kan zorgt voor allerlei verschillen, die meestal onbewust doorwerken in de relatie. Vooral als er kinderen komen, kan dit flink gaan opspelen. 
 
Heel vaak zijn onbewuste zaken van vroeger de reden dat je heel veel moeite hebt met je partner. Dan heeft het dus eigenlijk niet zoveel met je partner te maken, maar meer met jou. Dit is niet makkelijk om onder ogen te zien, het is veel makkelijker om gewoon je partner de schuld te geven. Maar dat lost niets op. Kun je door de therapie je eigen onbewuste patronen bewuster maken, dan lost dat wel veel op.
 
Verschillen tussen mannen en vrouwen zorgen ook vaak voor ingewikkelde misverstanden. Het komt vast wel ter sprake.
 
En over mannen en vrouwen gesproken: het is uitdrukkelijk zo dat stellen van hetzelfde geslacht bij Psycholoog Gouda net zo welkom zijn! Vaak spelen er exact dezelfde kwesties en er is ook een aantal specifieke problemen. Blijf er niet mee lopen alsjeblieft.
 

Seks in de relatie

Bij stellen met relatieproblemen staat de seks vaak op een laag pitje. De lol is ervan af. Wat vaak gebeurt is het volgende: de man wil meer seks dan de vrouw. Zij zegt dat ze pas wil vrijen als het samenzijn ook weer fijn is. Hij zegt dat het samenzijn fijner wordt als er weer seks is. Kom daar samen maar eens uit!
 
Seks is zeer intiem en veel mensen zijn opgevoed met het idee dat het wel een beetje raar is om daarover te praten. En juist het niet erover praten zorgt ervoor dat het al snel heel beladen en ingewikkeld wordt! 
Speelt seks een rol bij jullie problemen, dan zal Aai daar respectvol, maar open over praten. Daardoor gaan jullie ook beter communiceren over seks. En dat maakt het makkelijker om die vonk weer terug te vinden!
 

En een enkele keer… toch uit elkaar

Hoewel veel relatieproblemen door therapie sterk verminderen, is er soms te weinig basis om de relatie te herstellen. Dan heeft de therapie ertoe geleid dat dit duidelijk is geworden. Het kan dan goed zijn om de therapie nog even voort te zetten, zodat jullie goed uit elkaar kunnen gaan.
Door de therapie heb je meer over jezelf geleerd. Je wilt niet dat je in een volgende relatie weer in hetzelfde terecht komt. Daarom komt het regelmatig voor dat één of beide partners individueel nog even in therapie blijven.
Te vaak worden kinderen de dupe van ex-partners die boos op elkaar zijn. Dit is echt verschrikkelijk. Zij hebben het al zwaar genoeg met ouders die gaan scheiden. En hoewel bij elkaar blijven ‘om de kinderen’ vaak ook niet goed is voor kinderen, is het wel zeer belangrijk om de scheiding voor hen zo goed mogelijk te laten verlopen. Om dit zonder begeleiding te doen, is erg moeilijk. Scheiden is ook voor jullie zelf erg ingrijpend en de emoties lopen soms hoog op. Dan verstandig blijven, dat is een flinke klus. 
 

Relatie-APK-tje

Ook als je relatie nog goed is, kan het een heel goed idee zijn om een paar keer samen naar een psycholoog te gaan. Om het ook goed te houden. Het kan heel verfrissend zijn om je relatie even tegen het licht te houden!
 

Wat nu te doen?

Het beste is als je me even een e-mailtje stuurt. Je ontvangt dan zo spoedig mogelijk bericht terug van mij. Mocht bellen beter bij je passen, dan kan dat natuurlijk ook. Maar houdt er dan rekening mee dat ik overdag en 's avonds bezig ben met behandelen en dus niet altijd snel terug kan bellen. Als je een berichtje inspreekt, doe ik mijn best je zo snel mogelijk te bereiken.
 
Ook in de avonduren
In Nederlands of Engels
Vergoeding mogelijk
Heb je nog vragen?
contact opnemen met psycholoog gouda
Ik ben aangesloten bij:
Logo NIP NFG ook voor Psychologen RBCZ
Deel mijn website:
deel psycholooggouda.com op social media