telefoonnummer psycholoog gouda 06 - 3131 1931
e-mailadres psycholoog gouda aai@psycholooggouda.com
Psycholoog aan de Cornelis Ketelstraat 87 te Gouda Cornelis Ketelstraat 87, Gouda
psycholoog Gouda

ADHD en ADD bij Psycholoog Gouda

Druk

De meeste mensen onthouden de afkorting van ADHD door: Alle Dagen Heel Druk. Nogal eenzijdig bekeken, want er komt wel iets meer bij kijken.
ADHD betekent Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Attention deficit betekent aandachtstekort. En dan is er nog hyperactiviteit. Disorder betekent stoornis. Er zijn dus twee aspecten: aandachtsprobleem en hyperactiviteit. Daarbij komt vaak nog impulsiviteit.
ADHD wordt vooral besproken in verband met kinderen. In de praktijk van Psycholoog Gouda wordt er alleen met volwassenen gewerkt.
Er zijn veel volwassenen die niet zijn gediagnosticeerd met ADHD, maar het wel hebben. Zij zijn vaak beweeglijk, rusteloos en hebben moeite hun aandacht lang ergens bij te houden. Ze zijn ook vaak impulsief. Verder komt ook vaak voor: dingen niet goed afmaken, zaken kwijtraken, te laat komen, afspraken vergeten, slecht in plannen en organiseren.
 

Onoplettend

Wanneer er wel een aandachtstekort is, maar geen hyperactiviteit, dan heet dit ADD. Dan ben je eerder dromerig dan druk, Het is niet zo dat je je aandacht helemaal niet kunt focussen. Als iets je echt heel erg interesseert, kun je juist alles om je heen vergeten en een tijdje alleen daarmee bezig zijn. Dit heet hyperfocus.
ADD komt vaker voor bij vrouwen en ADHD meer bij mannen.
 

Coping

Coping betekent omgaan met. Veel volwassenen leren omgaan met hun ADHD. Dat betekent meestal: structureren en dingen op een vaste manier organiseren, voor jezelf vaste manieren vinden om bepaalde dingen te doen, zoals direct je sleutels aan het haakje hangen, omdat je ze anders steeds kwijt bent. En de rusteloosheid in je lichaam beheersen. Dan wordt deze vaak mentaal, dus rusteloze gedachten. Sommige volwassenen met ADHD drinken of blowen om zich rustiger te voelen. Maar dan is het middel vaak erger dan de kwaal …
 

Behandeling

Niet iedereen heeft van nature of van huis uit de mogelijkheid om zichzelf zo te organiseren om goed om te kunnen gaan met ADHD of ADD. Dan is het goed om dat met een psycholoog te doen. Samen zullen we kijken wat het beste werkt voor jou.
Vaak is het belangrijk om te werken aan het zelfvertrouwen. Door het aandachtstekort zul je nogal eens de ervaring hebben van mislukken. Het is belangrijk om het zelfvertrouwen te ontwikkelen ondanks dit soort mislukkingen en deze te koppelen aan succeservaringen.


Medicatie

Er bestaat medicatie voor ADHD en ADD: Ritalin of Concerta. Dit is in feite een opwekkend middel, dat de impulsbeheersing stimuleert, waardoor je langer je aandacht kunt vasthouden. Het middel heeft behoorlijk wat bijwerkingen. Als je zonder kunt functioneren, is dat beter. Maar als alles voortdurend mislukt omdat je aandacht vervliegt, kun je overwegen om je te laten diagnosticeren. 
De psycholoog kan geen medicatie voorschrijven, dat moet een psychiater doen. Maar de psycholoog kan wel doorverwijzen en je daarnaast op het gebied van het denken, voelen en  doen blijven begeleiden. 
  

Wat nu te doen?

Het beste is als je me even een e-mailtje stuurt. Je ontvangt dan zo spoedig mogelijk bericht terug van mij. Mocht bellen beter bij je passen, dan kan dat natuurlijk ook. Maar houdt er dan rekening mee dat ik overdag en 's avonds bezig ben met behandelen en dus niet altijd snel terug kan bellen. Als je een berichtje inspreekt, doe ik mijn best je zo snel mogelijk te bereiken.
 
Ook in de avonduren
In Nederlands of Engels
Vergoeding mogelijk
Heb je nog vragen?
contact opnemen met psycholoog gouda
Ik ben aangesloten bij:
Logo NIP NFG ook voor Psychologen RBCZ
Deel mijn website:
deel psycholooggouda.com op social media